Alles over de Overnight basecoat

Ik krijg de laatste tijd zo veel vragen over de basecoat. Vandaar dat ik er even een stukje over schrijf.  
Er zijn tegenwoordig verschillende basecoats op de markt. Ook van Pro Tan is er een oude en nieuwe versie.

De 3 meest gestelde vragen over de Overnight basecoat die ik krijg zijn:

1. Moet ik een basecoat gebruiken
2. Wanneer moet ik de basecoat opbrengen
3. Wel of niet douchen 

1. Wel of geen basecoat
Wij adviseren een basecoat te gebruiken als je een heel lichte huid hebt of als je weet dat je erg zweet op het podium. Het contrast tussen jouw witte huid en de wedstrijd bruining is dan wat minder groot als je zweet en jouw wedstrijd bruining loopt uit. Een basecoat loopt namelijk niet uit. (maar wordt helaas niet donker genoeg om als wedstrijd bruining te kunnen gebruiken)

Als jij een erg lichte huid hebt dan kan het wel handig zijn als je al een bruine onderlaag hebt waar de wedstrijd bruining nog overheen gaat.
Ook zit er een ingredient in alle basecoats waardoor je huid wat droger wordt. En dat is goed voor de wedstrijd bruining. Want over het algemeen is het zo dat hoe droger je huid, hoe beter de wedstrijd bruining pakt.
Daarom zie je ook vaak dat bij de 40+ master atleten de bruining heel goed pakt of sneller mooi donker is. Dat komt omdat je huid wat droger wordt naarmate we ouder worden.

2. Wanneer moet ik de basecoat opbrengen
In een basecoat zit een ingredient wat een reactie maakt met jouw dode huidcellen. Je dode huidcellen kleuren hierdoor bruin. Dat ingredient heeft even de tijd nodig om goed in te kunnen trekken.
Bij de Pro Tan basecoat is dat 8 uur en bij de Yourock basecoat 4 uur. Binnen die tijd mag je daarom niet douchen of overmatig zweten.
Wil je optimaal gebruik maken van jouw basecoat dan adviseer ik je om hem 24 uur van tevoren op te brengen. Als jouw wedstrijd zondag is dan zou ik de Overnight zaterdagmiddag opbrengen, dan kan je eventueel voor je naar bed gaat ook nog even lekker douchen en slaap je misschien iets beter. 

3. Moet ik na het aanbrengen wel of niet douchen 
Zoals je hierboven hebt gelezen heeft de basecoat even de tijd nodig om op kleur te komen. En omdat je de basecoat vaak zelf opbrengt is het handig dat er een bruine bronzer in zit zodat je kan zien waar je gebleven bent en geen plekjes vergeet.
Dat is waar de bronzer voor bedoelt is die in een basecoat zit.
De bronzer zal dus in het doucheputje verdwijnen zodra jij gaat douchen, dit is niet erg want het ingredient die jou je bruine kleur gaat geven is nu al ingetrokken en zal nog donkerder worden.

Het maakt in principe niet uit of je wel of niet gaat douchen na het aanbrengen van de basecoat, MITS de bronzer er wel gewoon nog egaal op zit. Dus als jij s ochtends wakker wordt met handafdrukken of andere vlekken op je lichaam dan ga aub douchen. Want als jij een wedstrijdbronzer of spraytan over een gevlekte basecoat opbrengt dan worden de vlekken alleen maar erger.

Ook adviseer ik je om te douchen als jij ziet dat de basecoat jou een grauwe of oranje gloed geeft.
Bijna altijd betekent dit dat de bronzer die in de basecoat zit niet past bij de ondertoon van jouw huid. Je kan die er dan voor de zekerheid beter af wassen voordat de wedstrijd bronzer er overheen gaat.

Hoop dat het nu iets duidelijker is geworden hoe je de basecoat kan gebruiken. En anders mag je natuurlijk altijd een bericht en/of foto sturen voor advies.
Hieronder staan nog wat tips.

✔ Bewaar de basecoat na gebruik bij voorkeur op een koele donkere plek. Niet in een warme badkamer. Als je in de zomer geen koele plek in huis hebt, dan bewaar je hem in de koelkast.

✔ Als je de basecoat na een paar maanden weer wilt gebruiken dan check eerst even of de kwaliteit nog goed is. Van zelfbruiners die al heel lang staan zal de bronzer die erin zit groen kleuren.

✔ Let op met honden! die vinden de zelfbruiner vaak lekker smaken, dus let op dat geen lik van je hond krijgt binnen de eerste 4 of 8 uur! want dan heb je daar een witte plek.

✔ Tip voor heren, je kan eventueel je nagels lakken met een doorzichtige nagellak als je er zeker van wilt zijn dat de bruining niet in je nagels trekt. Maar als je je nagels met een nat watje afneemt na het bruinen dan is dat ook prima. Dit geldt natuurlijk ook voor dames met natuurlijke nagels.

✔ Bij voorkeur jezelf even 10 minuten laten drogen na het aanbrengen voor je kleding aantrekt. Je kan eventueel een föhn gebruiken om het droogproces te versnellen.

✔ Zorg sowieso dat je na het bruinen ruim zittende kleding aantrekt, dus geen knellende spijkerbroek of bh.

Claudia Bulsing