Ik weet mijn ondertoon niet

De ondertoon van je huid verwijst niet naar je huidskleur maar je ondertoon wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid en schijnt door je huid heen.

De ondertoon verandert niet door blootstelling aan de zon. Dus ben jij in de winter erg bleek en diepbruin in de zomer, je ondertoon zal altijd hetzelfde blijven. Je ondertoon hoeft niet overeen te komen met wat je op het oppervlak ziet. Je kunt een roze of roodachtige huid hebben, maar je ondertoon kan in feite geel zijn.

Er zijn drie ondertonen (die gelden voor alle nationaliteiten), namelijk:

Een koele ondertoon
Een neutrale ondertoon
Een warme ondertoon

Wanneer je weet of de ondertoon van jouw huidskleur warm of koel is, weet je ook welke kleuren het beste bij jouw huidtype passen. En kan je een kleur kiezen die jou er op je best uit laat zien!
Dit geldt dus ook voor (poseer) kleding. Iedereen heeft wel een kledingstuk in de kast hangen waarvan je weet dat de kleur je erg goed staat, of juist niet. Dit heeft alles met de ondertoon van je huid te maken.

Zo ook met bronzers. Gebruik je een bronzer die niet past bij jouw huidtint, dan kan je er grauw of oranje uitzien.

Een bronzer met veel geelpigment zal er op een koele huidtoon erg geel of oranje uitzien.
Een bronzer met veel roze pigment zal er op een warme huidtoon grauw uitzien.

Dus:

Heb jij een koele ondertoon, dan is jouw huid-ondertoon blauwachtig. kies dan voor een kleur waar een blauwe ondertoon in zit, vermijd kleuren als oranje en geel.

Heb jij een warme ondertoon, dan is jouw huid-ondertoon gelig. Kies dan voor kleuren waar een gele ondertoon in zit.

Heb jij een neutrale ondertoon, dan heb je geluk en staan de meeste kleuren jou prachtig.

Op de kleurkaarten hieronder zie je welke kleuren bij een koele ondertoon en warme ondertoon passen. Mensen met een neutrale ondertoon kunnen kiezen uit beide kaarten.

Deze info geldt natuurlijk alleen als hulpmiddel want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

 

koel     warm